Emoțiile: prieteni sau dușmani?

Puncte cheie

  • Fiecare emoție are rolul său important în viața noastră
  • Emoțiile influențează atât deciziile pe care le luăm, cât și atitudinea pe care o avem față de ceilalți
  • Emoția este un lucru minunat, este cea care ne arată ce este cu adevărat important pentru noi

Cuprins articol

  1. Emoțiile negative
  2. Cum putem să avem o relație sănătoasă cu emoțiile noastre?
  3. Emoțiile, prieteni sau dușmani?

 

Simt, traiesc, mă consum, obosesc și apoi mai vreau! Emoția este un lucru minunat, este cea care ne arată ce este cu adevarat important pentru noi dar în același timp poate să ne dăuneze dacă nu putem controla aceste emoții. De la a te îndrăgosti și până la a pierde, de la a iubi și până la a-ți fi teamă, emoția este aici și avem de ales: ne împrietenim cu ea sau o alungăm?

 

  1. Emoțiile negative

Nimănui nu-i place să fie speriat sau trist sau stresat. Dar chiar dacă nu ne place să ne simțim așa, nici nu am putea simți emoții plăcute dacă nu suntem capabili să acceptăm și cele negative.

De exemplu, atunci când iubim pe cineva, este de asemenea normal să simțim frici să nu pierdem acea persoană și, desigur, este foarte normal să fim teribil de triști dacă acea persoană dispare din viața noastră.

Există oameni care se tem atât de mult de emoțiile lor „negative” încât nu au emoții pozitive. De exemplu, acest lucru se întâmplă atunci când cineva preferă să nu riște să aibă un loc de muncă care îl bucură, de teama de a nu greși. Sau prin faptul că nu începeți o relație de teamă să nu suferiți.

 

  1. Cum putem să avem o relație sănătoasă cu emoțiile noastre?
  • Observă emoția – adesea simțim emoții fără să ne dăm seama de ele, observă ceea ce se întâmplă în corpul tău atunci când simți o emoție (accelerarea pulsului, gol în stomac) și numește ceea ce simți: teamă, furie, bucurie, tristețe.
  • Acceptă emoția – emoțiile vorbesc despre ceea ce este important pentru noi, așadar ne ajută foarte mult să le primim, emoțiile vorbesc despre nevoiele noastre.
  • Uneori putem simți emoții diferite și chiar contradictorii în același timp, iar acest lucru este cât se poate de normal, putem iubi și uri aceeași persoană în același timp, dacă persoana iubită ne-a făcut să suferim.
  • Nu lăsa emoția să îți controleze viața – (avionul nu se va prăbuși pentru îți este frică de asta!)
  • Bucură-te de emoție! –simte emoția și bucură-te de ea pentru ca ea îți arată că trăiești!

 

  1. Emoțiile, prieteni sau dușmani?

Prieteni:

  • Emoțiile pot fi ghiduri valoroase în viață. Ele ne arată că noi avem nevoi, dorințe, valori sau limite personale, ajutându-ne să aflăm ceea ce este important pentru noi.
  • Sursă de conexiune: Emoțiile ne permit să ne conectăm cu ceilalți oameni, deoarece ne oferă o modalitate de a exprima și a înțelege sentimentele lor.
  • Emoțiile ne motivează să acționăm și să facem schimbări în viața noastră. De exemplu, frica ne poate determina să evităm situații periculoase, iar fericirea ne poate încuraja să căutăm activități care ne fac fericiți.

Dușmani:

  • Dacă emoțiile nu sunt gestionate adecvat, ele pot deveni o problemă
  • Decizii impulsivie: O reacție prea intensă la o emoție poate duce la luarea deciziilor nepotrivite
  • Impact asupra relațiilor: Emoțiile necontrolate pot afecta negativ relațiile cu ceilalți, deoarece pot duce la conflicte și tensiuni.
  • Stres și sănătate: Un nivel constant de stres din cauza emoțiilor nerezolvate poate afecta sănătatea fizică și mentală a unei persoane.

Bibliografie

  1. https://ro.scribd.com/book/614090794/Lucrand-cu-emotia-Terapia-psihodinamica-terapia-cognitiv-comportamentala-si-terapia-centrata-pe-emotii
  2. https://psiholog-cabinet.ro/emotii-prieteni-sau-dusmani/
  3. https://www.feelingforhealing.co.nz/post/emotions-friend-or-foe

 

Pupăză Cristina
Formator Dezvoltare Personală

 

Foto: Freepik