Puncte cheie
- Gestionarea tuturor responsabilităților zilnice poate fi provocatoare
- Există câteva obiceiuri pe care le poți adopta pentru a face față mai bine sarcinilor de zi cu zi
- Echilibrul între viața de familie și carieră este un proces continuu și personal
Cuprins articol
- Ce înseamnă suprasolicitarea parentală?
- Cum recunoști că ești în suprasolicitare parentală?
- Recomandări pe care le poți urma ca să gestionezi stresul
- Ce înseamnă suprasolicitarea parentală?
Probabil că ai auzit deja despre suprasolicitare la locul de muncă (epuizare la locul de muncă), însă există și suprasolicitarea parentală, atunci când ne simțim epuizați acasă, avem impresia că nu mai facem față sarcinilor de zi cu zi. Studiile ne spun că 66% dintre părinții care lucrează sunt în suprasolicitare parentală. Suprasolicitarea parentală apare atunci când ești copleșită de prea multe griji sau prea multe sarcini și nu ai resursele necesare sau nu le mai găsești ori nu le vezi pentru a te ajuta și elibera de responsabilități. Există anumiți factori de risc care favorizează apariția suprasolicitării.
- factori socio-demografici (de exemplu a avea copii de vârste mici, a avea o casă mică, dacă ești femeie sau bărbat etc.)
- factori situaționali (de exemplu a avea un copil bolnav, un copil cu nevoi speciale, tulburări de comportament, emoționale, copii adoptați etc. sau problemele de sănătate, divorț, deces în familie, părinți bolnavi, probleme la muncă)
- factori personali: caracteristici personale ale părintelui (standarde înalte, perfecționism, dificultăți în gestionarea stresului, dificultăți în gestionarea emoțiilor, tipare de gândire negative)
- factori legați de relația părinte-copil (nu vrei să spui „nu” copilului, așteptări ridicate de performanță pentru copil)
- Cum recunoști că ești în suprasolicitare parentală? Suprasolicitarea parentală are patru simptome după care poate fi recunoscută:
- ești obosită tot timpul, te enervează orice, nu mai ai răbdare, poți să fii hiperactivă sau sleită de puteri
- nu mai poți să petreci timpul cu copiii, te distanțezi emoțional, pentru că timpul alături de ei te secătuiește de energie
- nu mai ești mulțumită de tine ca mamă
- te simți vinovată că nu ești părintele care ți-ai fi dorit să fii
- Recomandări pe care le poți urma ca să gestionezi stresul:
- creează-ți un stil de viață sănătos, unde somnul este o prioritate, te hrănești corect, stai în aer liber și soare suficient de mult și te hidratezi corespunzător
- descoperă care sunt nevoile tale și învață cum să pui limite în toate domeniile vieții tale
- învață cum să comunici fără critică pentru a obține ajutorul de care ai nevoie
- învață să îți gestionezi stresul și emoțiile pentru a te putea regla și pentru a depăși orice dificultate
- planifică eficient: Folosește un calendar sau o aplicație de gestionare a timpului pentru a-ți organiza activitățile atât în sfera personală, cât și în cea profesională
- delegă și cere ajutor: Nu trebuie să faci totul singur. Împarte sarcinile cu partenerul de viață sau cu alți membri ai familiei
- fii prezent în fiecare moment: Indiferent dacă ești acasă sau la serviciu, concentrează-te pe activitatea din acel moment
- stabilește timp pentru tine: Nu uita să îți aloci timp pentru activități care îți aduc bucurie și relaxare. Fie că este vorba de lectură, sport, meditație sau orice altceva îți place, timpul pentru tine este esențial pentru echilibru.
- întreabă pentru ajutor: Dacă simți că echilibrul dintre familie și muncă devine prea dificil de menținut, nu ezita să ceri ajutorul partenerului, copiilor, părinților, prietenilor.
- învață să lași de la tine: Nu căuta perfecțiunea în fiecare aspect al vieții tale. Acceptă că există momente când unele lucruri pot să nu iasă exact așa cum ți-ai dorit.
Bibliografie
- https://www.printesaurbana.ro/2022/06/cum-sa-jonglez-cu-toate-fara-sa-ma-pierd.html
- https://ro.scribd.com/document/144417292/Scapa-de-Stresul-Si-Anxietatea-Din-Viata-Ta
Formator dezvoltare personală Pupăză Cristina
Foto: Freepik