Ateliere în proiectul invizibilii

Pentru a putea ajuta exact acolo unde este nevoie, am organizat o primă serie de ateliere ce au ca scop identificarea persoanelor care se confruntă cu diferite dificultăți în viața lor. Cu sprijinul instituțiilor locale, am discutat cu fiecare participant, pentru a înțelege mai bine nevoile lor, oferind în același timp consiliere și soluții in funcție de fiecare situație.

IULIE 2024

„Aceste sesiuni mi-au fost de mare folos, mai ales pentru a înțelege cum economisirea banilor îmi poate asigura un viitor mai stabil.”

În luna iulie, în cadrul proiectului INVIZIBILII au fost derulate 10 ateliere dedicate familiilor monoparentale, șomerilor cu vârsta peste 55 de ani și lucrătorilor fără forme legale. Ne-am bucurat să atragem interesul a 252 de participanți care au beneficiat de informații practice despre găsirea unui loc de muncă, crearea unui CV și pregătirea pentru interviuri. De asemenea, am discutat și despre importanța economisirii.

Atelierele din cadrul proiectului INVIZIBILII vor continua și în luna august, continuând să ofere suport educațional pentru beneficiarii proiectului.


IUNIE 2024

„Participarea la atelier mi-a oferit informații valoroase despre cum să caut și să găsesc un loc de muncă, iar acest lucru mi-a dat încrederea că lucrurile pot deveni mai bune pentru mine.”

În luna iunie, echipa proiectului INVIZIBILII, a organizat ateliere axate pe angajabilitate și educație financiară în Târgu Frumos, Sibiu și Târgu Secuiesc, la care au participat peste 100 de persoane.

Pentru persoanele vulnerabile, necesitatea unui loc de muncă este mult mai mare. Prin urmare, aceste ateliere au furnizat informații esențiale, ajutând participanții să înțeleagă riscurile acceptării unui loc de muncă fără forme legale și să învețe pașii necesari pentru identificarea și obținerea unui loc de muncă adecvat nevoilor lor.


“Invizibilii în prim plan”, la masa rotundă cu instituțiile publice și private din județul Covasna

Masa rotundă organizată în județul Covasna pe 15 mai 2024, sub titlul „Invizibilii în Prim Plan: Incluziunea socio-profesională a grupurilor vulnerabile”, a reprezentat un moment de colaborare și acțiune colectivă pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile. Evenimentul, parte a proiectului INVIZIBILII, a atras participanți din diverse domenii, inclusiv autorități locale, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, organizații și angajatori, creând astfel un cadru propice pentru discuții constructive.

Evenimentul a avut un impact semnificativ în identificarea și abordarea problemelor cu care se confruntă grupurile vulnerabile din comunitate. Prin dialogul deschis și colaborarea între toate părțile implicate, masa rotundă a contribuit la conturarea unor soluții și inițiative concrete menite să sprijine incluziunea socio-profesională și să creeze oportunități reale pentru integrarea tuturor membrilor societății într-un mediu mai echitabil și sustenabil.


„Am învățat nu doar cum să-mi pun în valoare abilitățile, dar și cum să-mi conturez un viitor profesional mai sigur. Sunt recunoscător pentru sprijinul și încrederea pe care le-am găsit aici.”

În perioada 07-14 mai, în cadrul proiectului INVIZIBILII am desfășurat 5 ateliere pentru un număr de 131 de beneficiari din județul Covasna, dedicate îmbunătățirii abilităților de angajabilitate ale participanților. Atelierele au inclus sesiuni interactive și practice care au acoperit aspecte importante precum tehnici de intervievare, elaborarea unui CV și strategii pentru promovarea personală în mediul profesional.

Unul dintre participanții noștri a împărtășit experiența sa: „Am învățat nu doar cum să-mi pun în valoare abilitățile, dar și cum să-mi conturez un viitor profesional mai sigur. Sunt recunoscător pentru sprijinul și încrederea pe care le-am găsit aici.”

Participanții au dobândit competențe esențiale care să le sporească șansele de reușită în găsirea unui loc de muncă potrivit. În acest an, un număr total de 529 de beneficiari au fost implicați în activitățile proiectului, subliniind angajamentul continuu față de sprijinirea comunităților vulenrabile în ceea ce privește dezvoltarea abilităților profesionale și personale.

 

„M-am simțit susținut și încurajat să-mi urmez pasiunile și să-mi ating obiectivele profesionale.”

În luna aprilie, în județele Covasna, Iași și Argeș, Asociația The Social Incubator a organizat 9 ateliere la care au participat 198 de persoane, continuându-și activitatea de sprijinire a beneficiarilor proiectului INVIZIBILII. Aceste ateliere au fost realizate cu succes, concentrându-se pe îmbunătățirea perspectivelor de angajare și reducerea riscului de excluziune socio-profesională.

Unul dintre participanții noștri, a împărtășit experiența sa: „M-am simțit susținut și încurajat să-mi urmez pasiunile și să-mi ating obiectivele profesionale.”

Feedback-ul pozitiv primit de la participanți ne inspiră să continuăm misiunea noastră de a aduce un impact pozitiv și de a sprijini dezvoltarea personală și profesională a celor vulnerabili.

La sfârșitul lunii aprilie, proiectul INVIZIBILII a înregistrat o participare de 398 persoane la atelierele organizate pentru îmbunătățirea angajabilității, doar în acest an.

 

„Mă simt mai pregătit să fac față provocărilor și să iau decizii mai bune pentru viitorul meu.”

În perioada 20-25 martie, la Pașcani, Asociația The Social Incubator cu sprijinul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași au organizat patru workshopuri la care au participat 88 de persoane, ajungând la un total de 200, numai anul acesta.

Aceste ateliere fac parte dintr-o serie mai amplă de acțiuni care au drept scop reducerea riscului de excluziune socio-finanaciară a celor 3 categorii cărora li se adresează proiectul.

Atelierul a acoperit tehnici fundamentale pentru îmbunătățirea angajabilității. Această sesiune a oferit participanților încredere și abilitățile necesare pentru căutarea unui loc de muncă.

Unul dintre beneficiari ne-a împărtășit experiența sa: „Mă simt mai pregătit să fac față provocărilor și să iau decizii mai bune pentru viitorul meu.”.
Expresii de genul acesteia sunt constant impărtășite cu trainerii noștri în timpul atelierelor, ceea ce ne bucură și ne confirmă plus valoarea adusă de acest tip de intervenție.

 

“Invizibilii în prim plan”, la masa rotundă cu instituțiile publice și private din județul Galați

Pe data de 29 februarie 2024, partenerii în implementarea proiectului Invizibilii, Asociația Provident pentru Educație și Asociația The Social Incubator, alături de AJOFM Galați, partener local, au organizat la Galați o masă rotundă cu 26 de reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor locale care pot contribui la creșterea impactului și numărului de beneficiari ai acestui program de integrare socio-profesională.

Tema principală a întâlnirii a fost identificarea și alinierea soluțiilor oferite de fiecare instituție și organizație cu scopul proiectului, astfel încât numărul beneficiarilor să crească de la 631 (în total în 2023) la peste 1100 în 2024.

Această masă rotundă este prima dintr-un șir de evenimente planificate pentru acest an, iar județul Galați a fost prima gazdă prin prisma bunei colaborări la nivel local și a celor 7 ateliere de angajabilitate și educație financiară susținute în orașul Galați și în comunele Cudalbi și Gohor.

Vocile celor 271 de participanți, din cele trei categorii – familii monoparentale, șomeri peste 55 de ani și lucrători fără forme legale, au fost reprezentate vizual la eveniment, astfel încât discuția să aibă un caracter practic și să reflecte nevoile și dorințele “invizibililor”.


“Dezbaterea de azi m-a făcut să văd lucrurile într-o perspectivă nouă”

Cele două ateliere susținute la Galați, pe 27 și 28 februarie, în colaborare cu AJOFM, au adus laolaltă 65 de beneficiari ai proiectului Invizibilii. În cele două ore dedicate fiecărui atelier, participanții au împărtășit din experiența de căutare a locurilor de muncă și provocările de a se reorienta profesional.

Atmosfera destinsă a făcut ca cei prezenți să interacționeze, să schimbe perspective, dar și să afle informații noi. Un subiect care a stârnit interesul a fost cel al abilităților transferabile, o tendință pe piața muncii care capătă din ce în ce mai multă importanță pentru angajatori.

Astfel, beneficiarii – șomeri peste 50 de ani, au descoperit posibilități noi de a folosi experiența profesională dobândită, au aflat despre noi facilități introduse la nivel național pentru a stimula lucrul cu forme legale, dar mai ales s-au simtit ascultați și încrezători că încă pot avea un cuvânt de spus pe piața muncii.

“Dezbaterea de azi m-a făcut să văd lucrurile într-o perspectivă nouă. Lucruri care erau poate în subconștientul meu au devenit evidente față de ce pot face cu abilitățile pe care le-am acumulat în ani de experiență, cum pot să îmi schimb munca, locul de muncă, în funcție de dorințe mai vechi. Am mai învățat că importanța mea în societate este reală, că pot cere suport nu doar cunoștințelor mele, ci și instituțiilor statului sau, la fel de important, Asociației Social Incubator”. (Beneficiară, Galați).


“Putem avea cursuri de calificare la noi în comună?”

Întrebarea din titlu a fost adresată în cadrul atelierului de angajabilitate susținut în comuna Gohor din județul Galați, pe 26 februarie 2024.

Foarte interesați de oportunități profesionale, cei 47 de beneficiari aflați în sală și-au manifestat deschiderea către cursuri de calificare și dorința de a avea investitori locali, “să avem locuri de muncă aici, la noi în comună”.

Participanții, șomeri cu vârsta peste 50 de ani și lucrători fără forme legale, au interacționat cu formatorii atelierului de angajabilitate, au parcurs alături de aceștia un chestionar de evaluare pe parcursul căruia au aflat noțiuni de legislația muncii și drepturile angajaților. Totodată, au împărtășit din experiențele profesionale dobândite în țară și în străinătate și au făcut un exercițiu de gestionare a bugetului personal, în componenta de educație financiară a proiectului Invizibilii.


“INVIZIBILII” după primul an de implementare: obiective depășite și direcții noi pentru anul următor

Plecat la drum cu un obiectiv de 500 de beneficiari incluși în program, sfârșitul anului 2023 a găsit proiectul Invizibilii cu obiectivul depășit, însumând la finalul celor 22 de ateliere susținute un număr total de 631 de participanți, din toate cele trei categorii vizate: familii monoparentale, șomeri cu vârsta peste 55 de ani și lucrători fără forme legale.

Platforma online www.invizibilii.ro a avut 59.000 de accesări, oferind celor interesați un agregator de locuri de muncă de pe platforme online, precum și un model de CV ușor de completat direct din pagina web, pentru cei care doresc să aplice la posturile disponibile.

Cele 5 județe în care echipa de formatori ai Asociației The Social Incubator – partener de implementare al proiectului, a susținut ateliere de angajabilitate și introducere în educația financiară au fost Arad, Buzău, Galați, Mureș, Vaslui. Aceste ateliere au avut ca parteneri locali instituții precum AJOFM, DGASPC, DAS.

În luna octombrie, proiectul Invizibilii a avut o prezență notabilă la Bursa Locurilor de Munca organizată de AJOFM Hunedoara, ca soluție la procesul de integrare profesională, prin structura propusă: ateliere, consiliere vocațională, mediere pe piața muncii.

Pentru anul 2024, Asociația Provident pentru Educație și Asociația The Social Incubator vor continua parteneriatul cu obiective mai îndrăznețe, precum cel de a include în program peste 1100 de beneficiari, precum și o structură îmbogățită a parcursului beneficiarilor incluși în proiect, o călătorie în 8 etape, la finalul căreia beneficiarii să devină “vizibili”, integrați social și profesional.


11 și 18 decembrie, Arad

Tinerii cu vârsta minimă de angajare manifestă un interes sporit pentru încadrarea pe piața muncii, dar acest fapt îi poate face vulnerabili în fața muncii fără forme legale. Cei 113 participanți au vorbit despre tentația dar și riscurile de a câștiga mai multi bani muncind fără contract, precum și despre importanța pe termen lung a unui contract de muncă. În cadrul atelierului, tinerii au aflat care sunt elementele cheie ale unui CV, modalități de a aplica la locuri de muncă precum și drepturile pe care le au ca angajați. 

 

29 noiembrie, Galați

În colaborare cu AJOFM Galați, 49 de șomeri cu vârsta peste 55 de ani și-au manifestat dorința de a se angaja, atât în domeniile în care au experiență profesională, dar și reorientarea în carieră a fost un subiect de interes. În cadrul atelierului de angajabilitate, participanții au aflat despre abilitățile transferabile. Acestea reprezintă abilitățile dobândite la alte locuri de muncă sau din activități diverse, care pot fi folosite în alte domenii. Astfel, participanții au făcut un exercițiu pe baza abilităților de comunicare, lucru în echipă, atenție la detalii și disciplină, identificând alături de formator alte domenii în care pot constitui avantaje în fața potențialilor angajatori. Acest exercițiu le-a dat curaj participanților că pot aplica la diferite locuri de muncă, nu doar în domeniile în care au lucrat, dar care au oferte limitate.

Participanții au explorat resursele gratuite despre angajare, piața muncii și educație financiară de pe platforma online a proiectului www.invizibilii.ro 


Cudalbi, județul Galați

Angajarea cu forme legale a fost un subiect intens discutat cu cei 37 de participanți, familii monoparentale și lucrători fără forme legale, la atelierul de angajabilitate din Comuna Cudalbi, județul Galați.

Evaluarea abilităților a stârnit interesul celor prezenți, aceasta reprezentând o cale de a obține o certificare pe baza abilităților dobândite în mod informal. De asemenea, participanții au explorat posibilități de angajare pe baza pasiunilor, a stilului de viață pe care îl doresc, manifestând deschidere către posibilitatea micilor afaceri proprii.

 

28 noiembrie, Galați

Tinerii aflați la începutul parcursului profesional prezintă un risc crescut de a lucra fără forme legale, tentați fiind de posibilitatea unor venituri mai mari. În cadrul a două ateliere despre angajabilitate, 73 de tineri cu vârste între 16-26 de ani (începând cu vârsta minimă legală pentru angajare) au analizat, alături de formator, riscurile muncii la negru, avantajele unui contract de muncă și drepturile lor ca angajați. De asemenea, în cadrul atelierului au explorat cum pot crea un CV care să îi ajute la obținerea unui loc de muncă, structura și informațiile necesare pentru a-și crește șansele de angajare. În cadrul atelierelor, tinerii au accesat aplicația de realizare a CV-ului de pe platforma www.invizibilii.ro.

 

22 și 29 noiembrie 2023, Luduș

Comunitatea din Luduș a beneficiat de înca o întâlnire cu atelierele de angajabilitate și educație financiară din cadrul programului Invizibilii. Șomerii de peste 55 de ani au manifestat un interes crescut față de posibilitățile de angajare, de cerințele de pe piața muncii. Lucrătorii fără forme legale sunt vulnerabili atât prin lipsa protecției sociale, cât și prin riscul de a nu fi remunerați pe baza muncii efectuate. De aceea, discuțiile despre drepturile angajaților și avantajul unui contract de muncă au fost subiecte de interes pentru participanți. Pentru familiile monoparentale, angajarea este o nevoie dar și o provocare în privința îngrijirii copiilor, de aceea au fost atinse și subiecte precum activitățile independente, posibilitatea de a avea o afacere proprie.

În cele trei ateliere organizate în a doua jumătate a lunii noiembrie, 79 de beneficiari din grupurile țintă ale programului Invizibilii au fost prezenți, au povestit despre experiențele lor profesionale dar mai ales, au vorbit despre nevoia de integrare pe piața muncii.

 

6 octombrie 2023

80 de participanți au umplut sala la cele două ateliere susținute la Luduș, în județul Mureș.

Interesul a fost unul crescut față de metodele simple, dar eficiente de a-și gestiona bugetul personal și  au făcut un exercițiu practic de planificare a meniului pe câteva zile. Discuțiile au fost animate, în sală fiind prezenți beneficiari din toate cele trei categorii ale proiectului Invizibilii, familii monoparentale, șomeri cu vârsta peste 55 de ani și muncitori fără forme legale. Toți au împărtășit din experiențele acumulate, prilej pentru cei mai tineri să învețe din trecutul celor cu experiență mai bogată.

 

28 septembrie 2023

La Vaslui, în comuna Băcani, 17 participanți în cadrul proiectului Invizibilii au avut parte de un atelier despre angajabilitate, pentru a afla care sunt elementele obligatorii ale unui contract de muncă.

Într-o interacțiune animată, beneficiarii au împărtășit din experiențele lor la foste locuri de muncă, despre necesitatea unui contract și despre avantajele acestuia pe termen lung, precum asigurările de sănătate si pensia. Au aflat, de asemenea, despre oportunitatea de a accesa gratuit resursele de pe platforma www.invizibilii.ro.

 

27 septembrie 2023

În comuna Fălciu din județul Vaslui, proiectul Invizibilii a ajuns în fața a 45 de beneficiari din categoriile șomerilor cu vârsta peste 55 de ani si muncitorilor la negru.

O primă provocare, identificată în discuția cu ei, a fost gestionarea bugetului personal. Pentru a le veni în ajutor, trainerul a prezentat metoda 50-30-20 de împărțire a banilor: 50% pentru cheltuielile curente, 20% pentru economii sau plata datoriilor, iar 30% pentru alte necesități.

Odată înțeleasă gestionarea bugetului, participanții au aflat despre platforma online www.invizibilii.ro, un loc în care pot afla cum se pot prezenta la interviuri, care sunt le sunt drepturile, precum si ajutoarele pe care le pot accesa din partea instituțiilor publice.

 

26 septembrie 2023

În orașul Negrești din județul Vaslui a avut loc un nou atelier în cadrul proiectului Invizibilii.

15 participanți din două categorii vizate de proiect, șomerii cu vârsta peste 55 de ani si muncitorii la negru, au avut parte de o întâlnire interactivă, pe parcursul căreia au analizat riscurile muncii fără forme legale. Pentru o mare parte dintre cei prezenți, obținerea unui loc de muncă reprezintă o provocare, neavând cunoștințe despre realizarea unui CV și posibilitățile de angajare din mediul online.

Pentru a ușura procesul de angajare, beneficiarii proiectului au la dispozitie, gratuit, resurse pe platforma www.invizibilii.ro.

 

25 septembrie 2023

La Buzău, în cadrul proiectului Invizibilii, două ateliere au fost susținute pentru 27 de tineri din sistemul social de protecție.

Cu vârste cuprinse între 16-26 ani, acești tineri au cea mai mare nevoie să își cunoască drepturile ca (viitori) angajați. Cele două întâlniri au inclus subiecte precum întocmirea unui CV, pregătirea pentru interviul de angajare, elementele obligatorii ale unui contract de muncă, dar mai ales, avantajele unui loc de muncă cu forme legale.

 

21 Septembrie 2023

Proiectul “Invizibilii” ajunge în orașul Luduș, din județul Mureș, unde am susținut un atelier alături de 34 de participanți.

Am atins subiecte precum importanța contractului de muncă, gestionarea venitului lunar sub formă de salariu, beneficiile avute fiind angajat cu contract de muncă, planul de pensie.

Am fost bine primiți, iar intalnirea a fost una deschisă și interactivă. Deși mulți dintre cei prezenți nu au avut niciodată un loc de muncă, informațiile oferite au fost considerate utile.

În Luduș urmează să susținem încă 6 ateliere și sperăm să fie (cel puțin) la fel de bine primite, precum acesta.

 

27 Iulie 2023

Am susținut trei ateliere de Incluziune Socială și Financiară pentru tinerii aflați în evidența Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Târgu Mureș.

Cei 43 de participanți au aflat de la colegele noastre, Andrada, Mădălina, Alina și Laura, o serie de informații care le vor fi de mare ajutor în viitorul apropiat, în contextul în care majoritatea lor nu au avut niciodată un loc de muncă.

Cel mai discutat subiect a fost ce înseamnă să fii angajat, iar temele atinse au fost: importanța contractului individual de muncă, la ce trebuie să fie atenți când semnează un contract, pachetele de beneficii, orele suplimentare lucrate.

Participanții au fost provocați să facă o delimitare între nevoi și dorințe, în contextul unui buget fix lunar și a unor limite personale. S-a discutat și despre instituții bancare și non-bancare și diferența dintre ele.

 

14 Iulie 2023

Primele două ateliere din proiectul Invizibilii au avut loc în Vaslui, cu susținerea Direcției de Asistență Socială și a Primăriei Municipiului Vaslui.

Am susținut un atelier de Gestionare a Emoțiilor și Management al Schimbării, în cadrul căruia participanții au învățat tehnici eficiente de conștientizare a emoțiilor, exprimare sănătoasă și reglare a reacțiilor.
Prin intermediul unor exerciții practice și discuții interactive, acest atelier și-a propus să sprijine participanții în dezvoltarea unei mentalități flexibile și rezistente în fata provocărilor.

PROIECTUL „INVIZIBILII”

Pentru aceste categorii de oameni, soluții există, dar nu sunt simple.

Aceste situații nu se pot rezolva, de exemplu, doar prin alocări bugetare. Este nevoie de o schimbare sistemică.

Ce lipsește chiar mai mult decât finanțarea este o viziune pe termen lung și capacitățile relevante în sectorul social.

Pe scurt, măsuri și structuri mai bune.
Asta este esența proiectului Invizibilii.

descarcă studiul

Ajută românii să vadă mai bine categoriile vulnerabile.
Și tu poți să-ți aduci contribuția pentru o viață mai bună.