Te-ai simțit vreodată invizibil?
Indiferent ce te-a făcut să te simți așa, nu ești singur. Majoritatea românilor au simțit asta cel puțin o dată în viața lor.
Există însă oameni care nu doar se simt invizibili, ci pe care așa îi și tratăm uneori. Despre povestea lor vorbim, acum.
Despre oamenii care poate că trăiesc precar, cu resurse puține. Sau exclusiv în prezent și nu își permit să investească decât, în cel mai bun caz, în binele copiilor.
Despre povestea oamenilor dintre noi pentru care bunăstarea înseamnă doar consumul necesar și trecutul cu bine peste ziua de azi, iar economiile sunt un vis de neatins.
De la invizibil la vizibil
Nu doar vorbim despre ei, ci începem, cu toții, să îi și vedem ceva mai bine – cu temerile, grijile, ambițiile, pasiunile, visele și nevoile lor.
Le spunem „Invizibilii” într-un demers menit, în primul rând, să-i dezvăluie lumii și să îi facă văzuți. Ei sunt românii vulnerabili care, de multe ori, simt că sunt pierduți din vedere de societate, uitați de cei apropiați, fără să poată vedea o cale de ieșire.
Sunt mulți, mult mai mulți decât ai crede. Dintre ei, am identificat, pentru început, 6 grupuri mari, vulnerabile, asupra cărora ne concentrăm atenția: familiile monoparentale, angajații la negru, pensionarii în risc de excluziune socială, șomerii de peste 50 de ani, fermierii de subzistență și micii antreprenori în risc de excluziune socială.
Sunt milioane de români în aceste grupuri vulnerabile. Dar nu sunt toți cei care au nevoia de a fi văzuți.
Aici sunt cei pe care i-am identificat în urma unei cercetări amănunțite, pentru care am adunat într-un singur loc, mai multe resurse folositoare. Unele la îndemână, mai simplu de implementat. Altele, care necesită un efort susținut din partea noastră, a tuturor.
Invizibilii în prim plan!
Programul ”Invizibilii” este un proiect inovator creat de Asociația Provident pentru Educație și Asociația The Social Incubator. Scopul nostru este să ajutăm trei grupuri vulnerabile – familii monoparentale, șomerii de peste 55 de ani și pe cei care lucrează fără forme legale – să depășească efectele negative ale excluziunii sociale și financiare.
Cum facem acest lucru? În anul doi al programului, ne propunem să ajungem la peste 1000 de persoane la nivel național. Vom oferi sprijin, educație și resurse acestor oameni, adică premisele necesare pentru ca ei să poată depăși problemele financiare și sociale cu care se confruntă.
Vom lucra individual cu fiecare participant al programului, astfel încât să fim siguri că toți beneficiarii pleacă acasă pregătiți să înfrunte provocările și să își schimbe viețile.
Iată ce activități vom avea în cadrul programului:
Ateliere de gestionare a emoțiilor și management al schimbării, organizate fizic.
Ateliere de incluziune financiară și socială.
Acțiuni de mediere pe piața muncii – vom avea vizite exploratorii la posibili angajatori
Consiliere individuală pentru integrare socială și financiară a participanților
Subvenții pentru a-și plăti cursurile de calificare de care au nevoie, oferindu-le astfel un suport suplimentar în dobândirea competențelor necesare pentru a reuși
Și, pentru că ne-am propus să ajungem în toată țara, platforma invizibilii.ro mai oferă în mod gratuit resurse și instrumente educaționale pentru independență financiară și incluziune pe piața muncii.
Invizibilii – o platformă dedicată persoanelor aflate în situații vulnerabile și în risc de excluziune.