BISS reprezintă noua plată de bază pe suprafață la subvențiile APIA. BISS este prescurtarea de la noua subvenție APIA ce corespunde PD-01 – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității.
Condiții, Suprafață minimă pentru BISS:
- Pentru a încasa BISS, fermierul desfășoară o activitate agricolă pe teritoriul României și este “fermier activ”
- Plata BISS se face sub formă de subvenție anuală decuplată de producție pe hectarul eligibil declarat de fermierul activ. Subvenția se acordă pentru toate hectarele eligibile dintr-o fermă.
- Pentru a încasa BISS, un fermier trebuie să aibă o suprafață minimă de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha, iar în cazul serelor, solariilor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha.
- Pentru legume cultivate în sere și solarii, care beneficiază de sprijin cuplat, suprafața minimă a exploatației este de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha.
- Ȋn cazul pajiștilor, trebuie să asigure o încărcătură de animale de minimum 0,3 UVM/ha sau să efectueze cel puțin o cosire anuală.
În cazul ecoschemei PD-05 din PS 2023-2027, prevăzută la art. 1 alin. (3) lit. d) prima liniuță pct. (ii), sprijinul voluntar poate fi accesat de fermierii ale căror exploatații au minimum 1 ha și maximum 10 ha teren agricol cu parcele de minimum 0,3 ha teren arabil sau pajiște permanentă și 0,1 ha pentru culturi permanente și 0,3-1 UWM/ha. Schema se adresează categoriilor de ferme vegetale care dețin și efective de animale în cadrul exploatațiilor din teren agricol (arabil, pajiști și culturi permanente). Suprafața eligibilă vizată de ecoschemă depăsește 1,2 milioane ha de teren agricol.
În PNS, la subvenția APIA pentru gospodăria țărănească sunt estimate trei cuantumuri, până în 2027:
- Cuantumul unitar planificat în perioada 2023-2027 este de 76 euro/ha;
- Cuantumul maxim este de 98,8 euro/ ha;
- Cuantumul minim este de 64,60 euro/ ha.
Fermieri eligibili:
Un producător agricol care pot încasa ecoschema PD-05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) trebuie să fie fermier activ și beneficiar al subvenției de bază pe suprafață, PD-01 – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS) (explicată mai sus).
Condiții generale obligatorii:
- Fermierul deține un efectiv de animale din speciile: ovine, caprine, bovine, bubaline, ecvidee cuprins între 0,3-1 UVM / ha, înscrise în Baza Națională de Date a ANSVSA și ANZ, după caz, pentru o perioadă de minimum 6 luni calendaristice;
- În cazul în care fermierul exploatează teren arabil (TA), acesta trebuie să cultive cel puțin 10% din suprafață ocupată cu:
- Plante leguminoase, fixatoare de azot, care sunt bogate în proteină vegetală, conform practicilor fitotehnice și de tehnologie agricolă, în vederea îmbunătățirii calității solului cu nutrienți naturali, precum specii proteaginoase/leguminoase: lucernă, soia, linte, mazăre, măzăriche, trifoi, sparcetă, ghizdei, fasole, năut, bob, lupin sp., fasoliță.
Pe restul suprafeței fermierii vor cultiva, după caz, cel puțin una din următoarele specii de plantele: plante oleaginoase, porumb, ovăz, orz, grâu, triticale (graminee specifice), sfeclă, gulie furajeră, plante care intră în alcătuirea rațiilor furajere de calitate și sănătoase;
sau cu:
3. Pajiște temporară în TA.
Condiții specifice:
La condițiile generale de mai sus, fermierul adaugă una din următoarele condiții specifice, după caz:
- Fermierii trebuie să planteze anual cel puțin 2 arbori pe ha, la nivel de exploatație, precum: populații locale de pomi fructiferi și arbori: Măr, Piersic, Prun, Corcoduș Zarzăr, Cais, Cireș, Vișin, Gutui), Nuc, Stejar, Ulm, Tei, Salcâm, Glădiţă, Paltin, Arţar, Jugastru, Pin, Sălcioară, Castan, precum și alte specii.
Pentru suprafețele de pajiști se aplică doar varianta 1.
2. Fermierul este obligat ca în perioada 15 iunie – 15 octombrie, să păstreze terenul acoperit în proporție de cel puțin:
– 85% în cazul terenurilor arabile prin miriștea rămasă după recoltare, culturi secundare, culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nou înființate. În intervalul stabilit solul trebuie acoperit, cu excepția timpului necesar pentru pregătirea terenului și înființarea culturii principale de cel mult 2 săptămâni.
– 75% în cazul culturilor permanente prin acoperirea minimă a solului cu fâșii inierbate între rânduri, mulci sau resturi vegetale.
O ultimă cerință specifică vizează, plantarea a doi arbori /ha anual ce contribuie la protecția culturilor, stoparea și inversarea pierderii biodiversității, la îmbunătățirea serviciilor ecosistemice și la conservarea habitatelor și a peisajelor, ce pot constitui un refugiu pentru păsări și animale. De asemenea, pe termen mediu poate constitui un sprijin pentru reducerea eroziunii solului, reducerea temperaturii solului în zonele de proximitate a exploatației, cât și o influență ușoară asupra capacității de menținerea apei în sol și sechestrarea de carbon.
Sprijinul prevăzut în cadrul ecoschemei se acordă pe unitatea de suprafață agricolă (ha) fermierilor care păstrează înierbat sau înierbează intervalul dintre rânduri, alternativ (două intervale înierbate, unul nu), pe cel puțin 75% din suprafața plantației pomicole, viticole, pepiniere și hameiști. Ea constituie o plată anuală uniformă pe suprafața de teren eligibilă, suplimentară BISS, suprafața vizată de ecoschemă fiind de 184.531,00 ha.
Cerințe generale obligatorii:
- Minimum 75 % din suprafața plantației pomicole, viticole, pepiniere și hameiști trebuie păstrată înierbată sau va fi înierbată, în perioada 15 iunie – 15 octombrie.
- Pe intervalele înierbate nu sunt permise lucrări ale solului în perioada de acoperire, respectiv 15 iunie – 15 octombrie.
Suprafața eligibilă:
- Ecoschema se aplică pe toate suprafețele de culturi permanente existente la nivel național, pe care sunt înființate plantații viticole, plantații pomicole, pepiniere și hameiști.
- Dimensiunea exploatației este de minimum 1 ha cu dimensiunea parcelei de minimum 0,1 ha.
- Fermierii care optează pentru această ecoschemă nu pot accesa ecoschema PD – 05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale).
Aceasta este introdusă din 2023 și vizează exploatațiile între 1 și 10 hectare. Astfel, intervenția numită ”DR-14 – Investiții în fermele de mici dimensiuni”, este inclusă în Planul Național Strategic (PNS), care a intrat în vigoare din 2023.Ca și restul plăților directe, noua ecoschemă dedicată gospodăriilor țărănești se achită prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Suma totală a sprijinului pe care îl pot obține fermierii care accesează DR-14 este de 50.000 EURO/proiect. Cu acești bani se vor putea acoperi 85% din costurile eligibile, fermierii trebuid să acopere restul de 15% din valoarea proiectului din propriile buzunare.
În cadrul acestei intervenții sunt vizate fermele mici, definite fiind ca ”exploatații agricole cu o dimensiune economică între 4.000 de euro SO și 11 999 de euro SO”, încadrându-se în acest segment majoritatea fermelor de pe teritoriul țării noastre. Intervenția este aplicabilă și exploatațiilor zootehnice de creștere a animalelor din rasele autohtone, eligibile fiind fermele cu o dimensiune economică de minimum 2000 de euro SO.
Pentru accesarea acestor fonduri nerambursabile, MADR impune anumite condiții de eligibilitate:
- Investiția trebuie să se realizeze în cadrul unei ferme cu o dimensiune economică cuprinsă între 4.000 și 11.999 euro SO, respectiv 2.000 și 11.999 euro SO pentru fermele zootehnice populate cu rase autohtone;
- Solicitantul prezintă un plan de afaceri în care prezintă situația exploatației și obiectivele pe 3 ani;
- Solicitantul va figura în sistemul APIA/ANSVSA (după caz), anterior depunerii cererii de finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin prezenta intervenție;
- Solicitantul trebuie să demonstreze asigurarea co-finanțării investiției (15%);
- Investițiile în procesarea de la nivelul fermei, inclusiv dotările aferente, vor reprezenta o componentă secundară a proiectului (din punct de vedere financiar);
- În cazul în care proiectul prevede investiții în echipamente de irigații la nivelul fermei acestea sunt eligibile doar dacă, îndeplinesc condițiile specificate în art 74 din Reg. (UE) nr. 2115/2021, iar la nivelul proiectului, este demonstrat faptul că:
-
- În urma evaluării ex-ante, investiţia asigură posibile economii de apă de minimum10%
- În cazul în care investiţia afectează corpuri de apă subterană sau de suprafaţă care au fost identificate ca nesatisfăcătoare în planul corespunzător de management al bazinului hidrografic din motive legate de cantitatea de apă, este realizată o reducere efectivă a utilizării apei de minimum 50% din posibilele economii stabilite la punctul a) sau în conformitate cu procentul stabilit de autoritatea competentă (dacă este cazul), care să contribuie la atingerea stării bune a acelor corpuri de apă.
Această intervenție presupune acordarea unei plăți decuplate de producție pe hectarul eligibil declarat de aceștia, contribuind la creșterea veniturilor tinerilor fermieri, după perioada de instalare.
Cuantumul planificat este de 46 EURO/hectar, fiind eligibile doar primele 50 de hectare din orice fermă, indiferent de dimensiunea maximă. Tinerii fermieri care solicită CIS-YF în perioada de programare PAC 2023-2027 au termen limită de solicitare a plății de maximum 24 de luni de la instalare ca tânăr fermier în mediul rural (înființat fermă).
Prin această linie de finanțare vor fi sprijiniți tinerii fermieri care au finalizat implementarea planului de afaceri în cadrul submăsurii 6.1 din PNDR 2014-2020, inclusiv tranziție sau fermierii care s-au instalat cu cel mult 5 ani înaintea depunerii cererii de sprijin pentru această intervenție, având vârsta de până la 45 ani la momentul depunerii cererii de finanțare și sunt șefi ai exploatației.
Suma maximă pe care o pot obține tinerii fermieri prin intermediul acestei intervenții este de 200.000 EURO/fermă, cu o intensitate a sprijinului de maximum 80% din valoarea proiectului.
Vor fi sprijinite investițiile corporale legate de:
- construcții (noi și/sau modernizări), inclusiv spații protejate pentru culturile agricole, cu dotările și utilitățile necesare desfășurării activității agricole și/sau facilitățile de condiționare și/sau depozitare a produselor agricole obținute la nivel de fermă a căror capacitate se va corela cu capacitatea de producție a fermei;
- investiții în înființarea și modernizarea fermelor pomicole, inclusiv în înființarea și reconversia plantațiilor pomicole;
- înființarea, extinderea şi/sau modernizarea unităților de condiționare și/sau depozitare;
- înființarea, extinderea şi/sau modernizarea unităților de procesare de la nivelul de fermei, inclusiv dotările aferente, doar ca o componentă secundară a proiectului (din punct de vedere financiar);
- achiziția, inclusiv prin leasing de utilaje agricole, remorci și semiremorci tehnologice (specializate pentru activitatea agricolă, inclusiv cele utilizate pentru obținerea bazei furajere) și echipamente performante, inclusiv cele pentru gestionarea/utilizarea îngrășămintelor și/sau a produselor de protecție a plantelor;
- înființarea/dezvoltarea componentei de comercializare/marketing la nivel de exploatație, inclusiv magazinele la poarta fermei sau rulotele alimentare prin care vor fi comercializate exclusiv propriile produse agricole), doar ca o componentă secundară a proiectului;
- înființarea/modernizarea facilităților aferente asigurării igienei și biosecurității la nivel de fermă, ca și componentă secundară;
- echipamente și sisteme de avertizare timpurie asupra fenomenelor meteorologice nefavorabile precum și alte echipamente de diminuare a efectelor fenomenelor meteorologice nefavorabile, ca și componentă secundară;
- utilajele și echipamente pentru producerea și/sau distribuirea furajelor ca hrană pentru animale din fermă;
- utilizarea soluțiilor digitale pentru practicarea agriculturii de precizie;
- înființarea și/sau modernizarea căilor de acces în cadrul fermei, inclusiv utilități și racordări, doar ca o componentă secundară a proiectului;
- investiții noi cât și modernizarea echipamentelor pentru irigații la nivel de fermă doar ca o componentă secundară a proiectului;
- producerea şi utilizarea energiei (electrice și/sau termice) din surse regenerabile (solară, eoliană, aerotermală, hidrotermală, geotermală etc), ca o componentă secundară a unui proiect de investiții, iar energia obținută va fi destinată exclusiv consumului propriu, fără ca solicitantul să aibă calitatea de prosumator;
Investiții în active necorporale pentru:
- Organizarea și implementarea sistemelor de management a calității și de siguranță alimentară, dacă sunt în legătură cu investițiile corporale ale proiectului;
- Achiziționarea de tehnologii (know‐how), patente și licențe pentru pregătirea implementării proiectului;
- Achiziționarea de software, identificat ca necesar în documentația tehnico-economică a proiectului;
- Marketingul produselor obținute, etc.
Instalarea tinerilor fermieri este dedicată, la fel ca și până acum, fermierilor care au sub 41 de ani la momentul depunerii proiectului. Sprijinul este sub formă de sumă forfetară, fiind de maxim 70.000 euro, iar rata sprijinului este de 100% și se acordă în două tranșe: 75% la semnarea contractului de finanțare și 25% după implementarea Planului de afaceri.
Instalarea tinerilor fermieri – Condiții de eligibilitate
- Solicitantul se încadrează în definiția tânărului fermier;
- Solicitantul va figura în sistemul APIA/ANSVSA (după caz), anterior depunerii cererii de finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin prezenta intervenție;
- Solicitantul trebuie să se încadreze în categoria microîntreprinderilor și întreprinderilor mici;
- Solicitantul propune prin Planul de afaceri să dețină în folosință o exploatație agricolă cu dimensiunea economică de minimum 12.000 SO, respectiv 8.000 SO în zona montană și maximum 100.000 SO;
Solicitantul prezintă un plan de afaceri viabil care va cuprinde:
- situația inițială a exploatației;
- obiectivele și acțiunile ce urmează a fi dezvoltate de solicitant;
- investițiile vor reprezenta cel puțin 40% din valoarea sprijinului nerambursabil;
- calendarul de implementare al planului de afaceri.
Durata maximă de implementare este de 3 ani, respectiv 5 ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă.
Solicitantul se instalează pentru prima data ca tânăr fermieri și nu a mai beneficiat de sprijin prin PNDR 2014-2020 sau PNS, indiferent de forma de organizare cu care vine pentru acordarea sprijinului.
Casa de Comerț Agroalimentar Unirea primește zilnic pe adresa oficială de email oferte de la producătorii români de cereale, legume-fructe, carne, lactate, ouă și altele asemenea.
Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea este o companie de stat înființată de Ministerul Agriculturii la sfârșitul anului 2018 (Hotărârea de Guvern nr.933/2018). De când a repornit activitatea, a încheiat contracte-cadru cu peste 50 cooperative și producători agricoli din toată țara și a început să livreze către marii retaileri Carrefour, Penny, Metro Cash & Carry, Profi şi Kaufland. De asemenea, în vederea valorificării produselor locale pe lanțul scurt de aprovizionare, Casa Unirea are în vedere și distribuția în rețelele de magazine locale.